1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan vælger du din nye e-bogslæser

Lea Sefeld

Er du bidt af en gal læsehest, eller er du en rigtig bogorm? Måske går du bare i skole og er træt af at læse e-bøger på computeren. Ligegyldigt hvem du er, så har vi lavet en guide til dig, der skal købe en e-bogslæser. Er du i tvivl om, hvilken e-bogslæser, der er bedst? Lad os kigge på det, og finde den bedste e-bogslæser til dig.

Hvorfor købe en e-bogslæser?

Ja, det er et godt spørgsmål. For du kan sagten læse e-bøger på en computer, mobil eller tablet. Men.. det er bare ikke en særlig rar eller god oplevelse for dine øjne. Skærmen i en e-boglæser er lavet, så den imiterer en rigtig bog af papir - det vil sige, at du ikke får generede øjne af skærmens skarpe blå lys, og at hjernen heller ikke snydes til at tro, at det er dag.

Så læser du mange e-bøger, eller vil du gerne starte på det - så er en e-bogslæser en god investering.

Hvilken e-bogslæser skal du vælge?

Hvis det er første gang du skal købe en e-bogslæser, bør du starte med at tænke over, hvad den skal kunne. Alt efter dit budget, bør du også tænke over, hvad der er 'need to have' og hvad der er 'nice to have'. Behøver den at kunne vise farver, hvis du bare skal læse helt almindelige tekster på den? Og skal det være en, du kan tage noter på - eller er det også bare ekstra lir?

Et generelt tip er at gå efter høj opløsning og lang batterilevetid. Så får du en god læseoplevelse og kan tage e-bogslæseren med dig, uden at bekymre dig om den skulle gå ud.

Lad os finde ud af, hvad du kan vælge imellem og længere nede kommer vi med svar på nogle af de spørgsmål du måske sidder med, hvis du er e-bogs-nybegynder.

E-bogslæser med farveskærm

Er du vild med grafiske romaner, tegneserier eller læser du bøger med illustrationer i, så vil du nok sætte pris på en e-bogslæser med farveskærm. Men skal du bare læse almindelige romaner eller artikler - så er det måske ikke den mest nødvendige feature, og så kan du spare de penge.

E-bogslæser med pen og notefunktion

Skal du bruge e-boglæseren til arbejde eller studier, så kan det være meget praktisk, at du kan skrive notater til teksterne, og have det hele samlet et sted. Men der kan være penge at spare, ved ikke at vælge den type, hvis det ikke er en nødvendighed.

Vandtæt e-bogslæser

Skal du have din e-bogslæser med til stranden, poolen eller i badekaret. Så er det værd at vælge en vandtæt e-bogslæser. For så gør det ikke så meget, hvis der kommer lidt vandsprøjt på, når børnene laver bomber i poolen eller, hvis der er lidt vådt på gulvet, når du lægger bogen fra dig.

En helt almindelig e-bogslæser

Der findes et hav af helt almindelige e-bogslæsere, som ikke kan så meget andet end at indeholde e-bøger og lade dig læse dem. Og det er jo også bare det de fleste har brug for. Selvom du ikke kræver så meget af e-bogslæseren, er det som sagt alligevel godt at tænke over:

  • Hvor mange e-bøger skal den kunne lagre?
  • Hvor høj opløsning skal skærmen have?
  • Hvor stor skal skærmen være?

Hvor mange e-bøger skal den kunne lagre?

Det er lagerpladsen, der afgør, hvor mange bøger, der er plads til. En e-bog fylder ikke meget - omkring 1 MB. Størrelsen på e-bogen kommer selvfølgelig an på længden og om der er illustrationer i. En e-bogslæser med 8 GB indbygget hukommelse, kan indeholde op til 6000 almindelige e-bøger.

Hvor høj opløsning skal skærmen have?

Opløsningen i e-bogslæserens skærm måles i DPI (punkter pr. tomme). Jo højere tal, dets blødere se bogstaverne ud. En e-bogslæser har ofte en DPI på mellem 200 og 300.

Hvor stor skal skærmen være?

Tænk over størrelsen på skærmen. En smartphone i dag har en skærmstørrelse på omkring 6 tommer, og en tablet på omkring 10 tommer. Hvilken størrelse vil så være rar at læse på i længere tid? Skal du have den med dig i hverdagen eller på ferie, kan det være smart, at den ikke fylder så meget. Men hvis den bare skal ligge på sengebordet og bruges til hyggelæsning, betyder størrelsen måske ikke lige så meget.

Mere om e-bogslæsere

Hvad er E-Ink?

E-ink, e-papir, elektronisk blæk... alle ord for forskellige teknologier, der fungerer på samme måde. Skærme med e-ink reflekterer lys fra omgivelserne i stedet for at udsende lys, som en almindelig mobil- eller TV-skærm gør. Det betyder i praksis, at e-ink fungerer mere som almindeligt papir end skærmen på din mobil.

Fungerer e-bogslæsere godt i sollys?

Derfor er en e-bogslæsers skærm fuldt læselige i direkte sollys. Hvilket du måske har oplevet problemer med, hvis du har prøvet at sidde med en bærbar udendørs om sommeren.

Eftersom du ikke har en skærm, der lyser dig i øjnene, betyder det også, at den er mere skånsom for øjnene. Du slipper altså både for anstrengte øjne og konstant lys, der narrer hjernen til at tro, at det er dag.

Hvordan kan e-bogslæsere have så lang batteritid?

En anden fordel ved e-ink-skærme er, at de stort set kun bruger strøm, når skærmen opdateres - det vil sige, når du bladrer i bogen. Det gør, at batteritiden bliver enorm lang sammenlignet med andre skærme. Ofte regnes batteritiden på e-bogslæsere i uger eller måneder i stedet for timer og minutter.

Hvordan køber jeg bøger til min e-bogslæser?

Den nemmeste måde, og det som producenterne selvfølgelig foretrækker, er at du bruger den indbyggede boghandel i enheden til at købe bøger. De fleste e-bogslæsere har en integreret boghandel, som du opretter forbindelse til via wi-fi. Nogle e-bogslæsere giver også mulighed for at downloade andre apps som Saxo og Mofibo, så her bestemmer du selv, hvem du vil lægge dine penge hos.

En anden måde er at købe bogen online hos boghandleren. Så kan du downloade e-bogen til din computer og overføre den til din e-bogslæser via et USB-kabel.

Det er altid vigtigt, at du undersøger, hvilke funktioner og filformater e-boglæseren understøtter, inden du køber. På den måde er du sikker på, at den kan bruges til det, du har brug for.

Find den bedste e-bogslæser til dig

Fandt du ikke lige den e-bogslæser som du ledte efter? Så tag et kig blandt alle de andre e-boglæsere.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os