1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Hvad er HDR? Vi forklarer High Dynamic Range på TV

PriceRunner

HDR. De tre bogstaver er du nok faldet over nogle gange i din jagt på et nyt TV. Men hvad er det? Og hvad skal du bruge for at få gavn af teknologien? Vi guider dig igennem det hele, så du kan vælge det rigtige TV.

Hvad er HDR? Vi forklarer High Dynamic Range på TV

HDR

Hvis du enten har købt eller søgt efter et TV i løbet af de seneste 10 år, er du formentlig stødt på begrebet HDR og ved, at det er en finesse, man "bør have".

Men hvad er TV med HDR egentlig? Lad os få styr på det, en gang for alle.

HDR står for High Dynamic Range. Det er en teknologi, der meget kort fortalt giver et mere lysstærkt billede og bedre kontrast mellem lyse og mørke områder. Teknologien behandler farverne i billedet bedre, så billedet (og hele oplevelsen foran TV'et) bliver mere realistisk.

Det lyder måske lidt uklart, men prøv at sammenligne det samme videoklip med og uden HDR på et TV. Så kan du garanteret se stor forskel.

Men for at gøre det ekstra indviklet findes der faktisk flere forskellige HDR-formater. De fleste nyere fjernsyn understøtter mindst et af dem og ofte flere. Jo flere, desto bedre - selvfølgelig.

I skrivende stund er der primært 5 forskellige HDR-formater:

  • HDR10
  • Dolby Vision
  • HLG
  • HDR10+
  • Advanced HDR

Lad os se nærmere på formaterne og deres indbyrdes forskelle.

HDR10

Stort set alle fjernsyn med HDR understøtter HDR10-formatet. Dets popularitet skyldes blandt andet, at det er "open source", og at TV-producenterne slipper for at betale en licens for at bruge formatet.
Formatet støttes af store interesseorganisationer som eksempelvis UHD Alliance (det er en samling af både TV-producenter og Hollywood).

Tallet 10 i navnet angiver, at standarden er baseret på 10-bits farve. Lysstyrken ligger på maksimalt 1.000 nits, hvilket er et godt stykke under det, som mange fjernsyn reelt kan håndtere.

HDR10 er et forholdsvis enkelt format, der ganske vist kun kræver en lille båndbredde, men som samtidig er lidt begrænset sammenlignet med mere sofistikerede formater.

►Se de TV der understøtter HDR10◄

Dolby Vision

Dolby Vision er et HDR-format som – ikke overraskende – er udviklet af Dolby Labs. Det er et proprietært format og er faktisk ældre end HDR10, men teknisk set har det mange fordele.

Blandt andet understøtter Dolby Vision 12-bits farve (det er ellers noget, som få fjernsyn er i stand til i dag) og en lysstyrke på hele 10.000 nits. Har du et rigtig godt TV, så kommer HDR i højere grad til sin ret med den lysstyrke.

Dolby Vision bruger dynamiske metadata, hvilket vil sige, at formatet kan justere hver enkelt scene eller billede med optimale indstillinger. Det kræver stor båndbredde, men leverer selvfølgelig et meget imponerende billede.

Flere af de populære tjenester som Netflix, Amazon Prime og Disney+ tilbyder understøtter i større grad Dolby Vision.

►Se de TV der understøtter Dolby Vision◄

HDR10+

HDR10+ er en videreudvikling af HDR10 og er beregnet til at kunne tage kampen op med Dolby Vision - men uden at skulle koste tv-producenterne licensudgifter.

Helt som Dolby Vision understøtter HDR10+ de dynamiske metadata, så formatet kan justere hvert billede med optimale indstillinger. Og så kan HDR10+ nå en lysstyrke på 4.000 nits - det er noget af et spring opad i forhold til de 1.000 nits for HDR10.

Formatet er stadig ret begrænset, når vi ser på understøttelsen bredt. Men det kan sagtens være, at flere indholdsskabere og producenter hopper med på vognen. Det vil tiden vise.

►Se de TV der understøtter HDR10+◄

HLG

HLG står for Hybrid Log-Gamma og er resultatet af et samarbejde mellem det statslige britiske tv-selskab BBC og deres japanske pendant NHK. Tanken bag HLG er primært, at det skal bruges til liveudsendelser, men det kan også bruges til forudindstillet indhold.

►Se de TV der understøtter HLG◄

Advanced HDR

Technicolor har udviklet formatet Advanced HDR i samarbejde med hollandske Philips, som skal være kompatibelt med alle slags TV (også dem der ikke understøtter HDR).

Indholdet skaleres simpelthen op til HDR på samme måde som nogle 4K TV kan skalere 1080p-indhold op, hævder Technicolor. Der er pt. ingen bredere understøttelse af den her standard, selvom Philips TV understøtter Advanced HDR fra og med deres 2019-modeller.

SDR

SDR (Standard Dynamic Range) er det modsatte af HDR. Ja, det er slet og ret et "almindeligt billede", som det meste materiale fås i.

Hvad skal jeg bruge for at se HDR?

  • Et TV med HDR-understøttelse (dem finder du her) og så naturligvis med den "rigtige" HDR-understøttelse, der matcher det, som materialet er kodet med.

  • En HDR-film. Det kan enten være en Blu-ray i HDR-format, og så skal du i givet fald bruge en Blu-ray-afspiller med HDR- understøttelse, men en Xbox One S/X, Xbox Series X eller PlayStation 5 kan også bruges.

    Alternativt kan du finde udvalgte titler på streamingtjenester som Netflix (kræver deres premium-abonnement) og Disney+. YouTube har også noget materiale i HDR.

Find et TV der kan vise HDR

Lyder det som noget for dig?

HDR-teknologien er i langt de fleste TV-modeller på markedet i dag, så du kan nyde dit indhold med lysere, hvide farver og mere mørke, sorte farve i forhold til TV uden HDR-understøttelse.

►Sammenlign priser på HDR TV her◄

Måske du også kan lide...

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os