1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Robotplæneklipper – vedligeholdelse og vinteropbevaring.

Brian Sommer

Hvordan vedligeholder du bedst din robotplæneklipper? Og hvordan skal robotplæneklipperen opbevares om vinteren? Få gode råd til at maksimere din robots levetid ved at passe godt på den. Læs mere om at skifte knive, holde den ren og sikre det bedste vinterhi.

Vinteropbevaring og vedligeholdelse af Robotplæneklippere – sådan maksimerer du levetiden

Vedligeholdelse af robotplæneklipper

Når du investerer tusindvis af kroner i en robotplæneklipper, så skal den også holde i mange år. Og som med så meget andet, så holder robotten længst, når du passer godt på den.

Men producentens valg af materialer og komponenter har også en betydning for, hvor længe din robotplæneklipper holder.

Robotter med komponenter af høj kvalitet koster normalt også mere, men i sidste ende kan regnskabet gå op, fordi du har færre udgifter til udskiftning af ødelagte dele.

Uanset hvilken robot, du vælger, så vil et par timers eftersyn og vedligeholdelse være givet godt ud – og især før din robot skal i vinterhi.

De forskellige trin af robotplæneklipperens vedligeholdelse

Vedligeholdelse af en robotplæneklipper består af flere trin, men generelt kan de inddeles som følger:

  • Vinteropbevaring
  • Rengøring
  • Knivskift
  • Reservedele og reparation
  • Løbende eftersyn og problemløsning som eksempelvis udbedring af et kabelbrud

Læs med og få hjælp til at gøre din robot klar til at overvintre

Billede af græsplæne med frost på. Tag robotten ind til vinter

Du kan med fordel justere klippehøjden trinvist opad cirka en måneds tid i forvejen, så græsset er lidt højere, når det går i vinterdvale. Græsset klarer sig bedre gennem vinteren, når stråene har lidt mere længde.

Sidst på efteråret begynder græsset at gro langsommere, og så er det ved at være tid til at sætte robotplæneklipperen til vinteropbevaring.
Græsset stopper med at gro, når nattefrosten sætter ind.

Vinteropbevaring af robotplæneklipper – sådan gør du

Det er en god idé at hjælpe din robot sikkert i vinterhi. Det dyreste er selve robotten og ikke mindst batteriet, så de skal sikres bedst muligt mod kulden – især kan batterierne tage skade af frost.

Billede af robotplæneklipper på sne. Tag robotten ind til vinter

Fremgangsmåden for at vinteropbevare robotplæneklippere er stort set den samme for alle robotter. Der kan være særlige anbefalinger fra forskellige producenter, så tag også et kig i manualen.

10 trin: Klargør din robotplæneklipper til vinteropbevaring

  1. Afmonter ladestationen og spray enderne af kablerne med en kontaktspray. Beskyt kablernes ender mod fugt og sne – det kunne være i en praktisk udendørs kabelboks.

  2. Tag ladestationen og robotten med ind i varmen.

  3. Rengør din robotplæneklipper efter producentens instruktioner (læs afsnittet længere nede om rengøring af robotplæneklippere). En grundig rengøring mindsker risikoen for rust, og gør robotten helt klar til næste sæson.

  4. Kontroller robotplæneklipperen for skader som brud og knækkede dele. Bestil reservedele og få styr på skaderne i løbet af vinteren. Større skader kan kræve en tur på værkstedet, og måske skal robotten sendes til reparation i et andet land – og det kan tage adskillige uger. Få styr på skaderne mens græsset sover.

  5. Slib knivene, eller skift dem ud. Knivene er sikkert blevet slidt i løbet af sæsonen, og græsset bliver altså pænest (og sundest) af et rent snit fra helt skarpe knive.

  6. Tilslut ladestationen i en stikkontakt indenfor, og lad robotplæneklipperen helt op.

  7. Undersøg, om der er kommet en ny softwareopdatering. Den kan du med fordel hente og installere, mens robotten alligevel lader op.

  8. Sluk for strømmen til ladestationen, og gør den ren i henhold til manualen.

  9. Sørg for, at robotplæneklipperen og ladestationen opbevares tørt og frostfrit. Det er især robottens batteri, som er følsomt overfor frost.

  10. Hvis batteriet ikke kan tages ud og opbevares indenfor, så bør hele robotten komme med ind i varmen. Sluk robotplæneklipperen helt ved hjælp af afbryderen (den sidder for det meste på undersiden eller bagsiden). For nogle robotter anbefales det at tage sikringen helt ud.

Billede af strømafbryder på en robotplæneklipper

Rengøring af robotplæneklipper – sådan gør du

Der er 3 årsager til, at du bør gøre din robot ren med jævne mellemrum:

  1. En ren knivplade giver en mere støjsvag klipning. Ophobet og størknet græs på knivpladen, får robotten til at larme mere og bruge mere strøm.
  2. Robotten får bedre greb i græsplænen, når hjulene er renset for størknet græs og jord.
  3. Du kan holde øje med om knivene trænger til udskiftning.

Billede af rustne knive på robotplæneklipper

Her er den ultrakorte liste til et ugentligt eftersyn:

  • Melder robotten (eller ladestationen) om en fejl?
  • Kan knivene køre frit rundt eller trænger de til udskiftning? (Pas på fingrene)
  • Sidder der størknet græs under robotten og i hjulenes mønster?
  • Kan hjulene køre frit rundt?

Nogle træer, som eksempelvis ahorn, drypper en klæbrig saft.
Andre planter spreder pollen og støv.
Begge dele sætter sig godt fast på oversiden af robotplæneklipperen, og især et ubeskyttet display kan blive ret svært at aflæse.

Alle robotplæneklippere kan tåle vejr og vind. Men regnvejr kommer ikke nedefra, og derfor er det faktisk ret sjældent, at undersiden af din robot tåler en tur med haveslangen.

En børste og lidt pusteri med trykluft fra kompressoren er den sikreste vej frem.

Hvor vandtæt er min robotplæneklipper? Det kan du aflæse ud fra IP klassen.
IP klasserne er opbygget ud fra to tal (IPXX), og jo højere tallene er, jo mere tæt er produktet.

  • Det første tal (IPXx) angiver tætheden for faste partikler som støv.
  • Det sidste tal (IPxX) er tætheden for vand. Robotten skal have mindst IPx5 for at tåle en let tur med haveslangen*.

*Læs brugsanvisningen, før du åbner for vandet. Selv om IP klassen er høj nok, så er det kun få producenter, som tør skrive, at robotplæneklipperen tåler en tur med haveslangen.

Sådan rengør du din robotplæneklipper:

  1. Sluk robotplæneklipperen helt på afbryderen eller fjern batteriet. Du skal være helt sikker på, at robotten ikke kan starte under rengøringen.

  2. Vend robotten om, så du kan komme til undersiden. Børst græsrester og andet snavs af knivpladen og knivene med en blød børste – men pas på de skarpe knive!

Rengøring af knivpladen på robotplæneklipperen

  1. Børst snavs og jord af hjulene med en stiv børste. Hvis snavset sidder godt fast, så kan du forsigtigt løsne det med en ligekærvet skruetrækker.

  2. Vend robotten igen og giv oversiden en tur med den bløde børste. Brug en fugtig klud og lidt trykluft til pollen og støv

  3. Husk også at rengøre dockingstationen med den bløde børste. Vær omhyggelig omkring ladekontakter og bevægelige dele.

Billede af vedligeholdelse af robotplæneklipper

Udskiftning af knive/slibning af kniv

  • Sløve knive river og knuser
  • Skarpe knive skærer

Når græsstråets top er knust eller revet over, så efterlades overfladen flosset og åben. Den åbne overflade øger væsketabet, så græsset tørrer hurtigere ud eller får misfarvede toppe.
Men græsset bliver også ekstra modtageligt for angreb af sygdomme og svampe.

Et tegn på, at du bør skifte/slibe knivene er, at du kan se hvide og tørre fibre på toppen af græstråene.

Så længe holder knivene

Pivotknive skal normalt udskiftes med helt nye knive.
En fast kniv kan ofte slibes skarp igen – men læs manualen først. Kniven må ikke komme i ubalance, og måske anbefaler producenten en helt ny kniv.

Levetiden på knivene angives normalt i driftstimer for robotten. Levetiden afhænger altså (i teorien) af, hvor længe robotten kører (og naturligvis i hvilket terræn).

Eksempel: Hvis knivenes forventede levetid er 200 timer, så vil de (teoretisk) holde i cirka to måneder – når robotten bider i græsset i 25 timer om ugen.

Men der kan ske alt muligt i løbet af robottens arbejdsdag. Måske er knivene stødt på en tabt ske fra havebordet, grankogler eller en sten.

Så ... hvor tit skal du så skifte knive på din robotplæneklipper? Du bør skifte knivene efter producentens anbefalinger, men hold alligevel ofte øje med, om knivene stadig er skarpe – det vil din græsplæne takke dig for.

Kontroller knivene

  1. Tag arbejdshandsker
  2. Sluk robotplæneklipperen helt (eller tag batteriet ud)
  3. Kontroller knivene – sidder de ordentlig fast og ser de slidte eller beskadigede ud?
  • Pivotkniv (flere små knive, som kan svinge rundt): Er knivene stadig perfekt rektangulære, eller er der variationer i formen.
  • Fast kniv: Her skal kanten være skarp og jævn. Brug en skydelære til at kontrollere tykkelse og bredde, og sammenlign dem med originalkniven.

Sådan skifter du kniv på din robotplæneklipper:

  1. Klargøring: Sørg for at have arbejdshandsker, nye knive og det nødvendige værktøj klar, inden du går i gang. Du får normalt brug for et par fastnøgler/gaffelnøgler – én til at løsne knivmøtrikkerne og én til at holde knivpladen stille.

Du kan komme ud for, at producenten anbefaler, at du spænder møtrikken med et bestemt moment (nM). Det korrekte moment sikrer, at kniven ikke løsner sig eller spændes for hårdt mod knivpladen. I det tilfælde får du brug for en lille momentnøgle – eller også må du sende robotten på værkstedet.

  1. Sluk robotplæneklipperen helt på den faste strømafbryder eller tag batteriet ud (sørg for, at robotten ikke kan starte under arbejdet).

  2. Vend robotplæneklipperen om og bloker knivpladen, så den ikke kan bevæge sig (læs trin 1). I nogle tilfælde skal du klemme to klodser sammen for at låse knivpladen.

  3. Løsn derefter møtrikken fra kniven ved hjælp af den anden nøgle.

  4. Fjern kniven og sæt den nye kniv på.

  5. Kontroller, at alle møtrikker er hele. OBS! Låsemøtrikker (dem med et plaststykke i) skal altid udskiftes med nye – for at sikre, at de ikke løsner sig. Kig i manualen.

  6. Fastgør den nye kniv med momentnøglen eller fastnøglen til kniven sidder fast og samtidig kan bevæge sig frit.

  7. Kontroller, at kniven/knivene kan rotere frit.

Billede af undersiden af en robotplæneklipper

Robotplæneklippere: Reservedele og garantier

Når du køber en robotplæneklipper, er det vigtigt, at du ikke stirrer dig blind på prisen. Forskellige mærker håndterer reservedele og garantier forskelligt.

Undersøg om producenten har autoriserede værksteder i Danmark – og gerne ret tæt på din bopæl. Så du selv kan indlevere robotten og få den retur i løbet af et par dage.

Nogle robotter skal nemlig sendes ret langt væk og nogle sågar ud af landet, for at blive repareret. Og så kan du risikere at skulle undvære robotten i flere uger. Det siger sig selv, at det ikke særlig praktisk, når græsset gror som ... græs.

Adgangen til reservedele er også vigtig. Det gælder også efter din model er udgået. For det er ikke ualmindeligt, at der kommer nye modeller hvert år.

Undersøg, hvor længe producenten garanterer at kunne levere reservedele. Men tjek også garantien på den robotplæneklipper, du overvejer at købe.

Hvordan finder jeg kabelbrud?

Robotplæneklipperens afgrænsningskabel passer sig selv, når du først har fået det lagt ud. Og det er ret let at glemme, hvor kablet helt præcist ligger.

Det er ikke helt unormalt, at ledningen bliver gravet over i forbindelse med et nyt bed, når du vil placere en muldvarpefælde eller bare går til den med kultivator og skuffejern.

Når uheldet er ude vil ladestationen advare og standse robotplæneklipperen med det samme.

I mange tilfælde sidder der en lysdiode på ladestationen, som begynder at blinke i en bestemt farve og med et bestemt interval.
På robotplæneklipperens display kan du normalt aflæse, hvad signalet skyldes. Måske får du også besked direkte fra appen.

Sådan reparerer du et brud på afgrænsningskablet

Hvis du selv hakkede spaden ned i kablet, så er det nok ret let at finde frem til fejlen. Men hvis der er andre årsager, så er det ikke ret let at se bruddet – fordi kablet ligger under græsset.

Billede af overklippet kantråd. Sådan repareres afgrænsningskablet

  1. Sådan finder du bruddet

Nogle ladestationer har en funktion til at søge efter brud på kablerne, og så kan du med fordel aktivere den funktion.

Du kan købe en særlig kabeltester til formålet for omkring 2-300 kroner, så slipper du for at pille hele kablet op og gennemgå hele længden. Hvis du skulle have en klassisk FM/AM radio på batteri i huset, så kan du faktisk også bruge den til at finde bruddet:

  • Først skal du koble den ene ende af afgrænsningskablet (eller styrekablet) fra ladestationen.
  • Indstil nu radioen til AM eller tænd for kabeltesteren.
  • Juster langsomt frekvensen til du hører en pulserende lyd. Når du har fundet frekvensen, så følger du kablet med radioen eller testeren helt tæt på jorden.
  • Når den pulserende lyd bliver erstattet af en mere konstant støj, så har du passeret bruddet.

Når du har lokaliseret bruddet, så skal du grave kablet fri fra jorden, til du finder det præcise sted.

  1. Sådan samler du afgrænsningskablet
  • Er kablet klippet over på et enkelt sted, så kan du ofte nøjes med at afisolere de to ender og samle dem i en vandtæt (fedtfyldt) samlemuffe. Du skal ikke bruge de almindelige samlemuffer til 230 volt ledninger, fordi de ikke tåler at ligge frit i den til tider fugtige jord. Men du kan risikere, at du ikke kan få enderne til at nå.
  • Hvis enderne ikke kan nå eller et længere stykke er beskadiget, så er du nødsaget til at udskifte stykket med en ny stump kabel, som igen monteres mellem to vandtætte samlemuffer.

Husk at teste kablet for at sikre, at der ikke er flere brud.

Når du har helt styr på kablet, så skal du også huske at montere afgrænsningskablerne i ladestationen igen, før du giver robotten besked på at klippe græsset.


Her kan du sammenligne priser på robotplæneklippere.

Og herunder kan du finde flere guides om robotplæneklippere:

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os